Laos

Geschiedenis

Laos zoals we dat nu kennen is ontstaan toen prins Fa Ngum in 1349 allerlei stedelijke koninkrijkjes verenigde tot Lane Xang, het land van een miljoen olifanten. Hij vestigde de hoofdstad in het noordelijke Luang Prabang. Koning Setthathirat verplaatste in 1560 de hoofdstad naar het wat zuidelijkere Vientiane, om beter beschermd te zijn tegen aanvallen door Siam (het tegenwoordige Thailand), Burma en China. Het mocht niet helpen: Vientiane werd in 1575 door Burma ingenomen, waarmee Lane Xang ophield te bestaan. Maar Burma trok zich na zeven jaar terug en het land viel uit elkaar in twee koninkrijken, Luang Prabang en Vientiane.

In 1591 werd het land door koning Nokeo Koumane weer herenigd, en de zeventiende eeuw was de gouden eeuw van het koninkrijk. Helaas viel het land binnen honderd jaar uit elkaar, dit keer in drie delen: Luang Prabang, Vientiane en Champasak. Luang Prabang werd spoedig ingenomen door de Siamese koning Thaksin, en in 1820 werden ook Vientiane en Champasak ingenomen. De oprukkende Europese kolonisering noopte Siam er in 1893 echter toe om Laos aan Frankrijk te geven, zodat Frankrijk Siam met rust zou laten.

In de tweede wereldoorlog werd Frankrijk door Duitsland bezet en Indochina (Laos, Cambodja en Vietnam) door Japan. Toen de oorlog voorbij was lukte het Frankrijk om Vientiane te heroveren, maar in 1953 slaagde Laos er in om zich los te maken van Frankrijk en werd het een zelfstandig land. De politieke situatie was echter allesbehalve stabiel, en er brak een burgeroorlog uit tussen de door Noord-Vietnam gesteunde Pathet Lao en de door Amerika gesteunde Royalists. De oorlog duurde tot 1973. In 1975 won de Pathet Lao uiteindelijk en werd het land herboren als de Lao People's Democratic Republic.

Laos isoleerde zich van de rest van de wereld, maar het communistische model werkte ook in Laos niet. Tegen het eind van de twintigste eeuw opende Laos zich geleidelijk weer voor de rest van de wereld.

Aardrijkskunde

Laos ligt in zuidoost-Azie. Het land is geheel omringd door andere landen: Thailand, Burma, China, Vietnam en Cambodja. Het grootste deel van het land is bebost en bergachtig (de hoogste berg is 2.820 meter hoog). Het land heeft een oppervlakte van zo'n 236.800 km2 (iets kleiner dan Groot-Brittannië) en een bevolking van ongeveer 6 miljoen Laotianen (iets meer dan het aantal Denen in Denemarken). Het grootste deel van de bevolking is boeddhistisch (60%) of animistisch (geloof in geesten, 40%).

Er heerst een tropisch klimaat. Van november tot in januari is het koel en droog, in de bergen kan het zelfs vriezen. Vervolgens is het tot in mei heet en droog, met temperaturen van gemiddeld 30°C en pieken boven de 40°C. Juni tot en met oktober zijn nat.

index